Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Netwerkbijeenkomst 11 december 2013

Op 11 december 2013 beleefden ruim 800 mensen de Innovation Day 2013. Met een uitzonderlijke locatie in de voormalige Prodent-fabriek in Amersfoort, en met een afwisselend sprekersprogramma rond de thema’s Groen, Gezond en Slim, was het een inspirerende en innovatieve dag.
Ook Utrecht2040 was van de partij met een werksessie over leegstand van vastgoed en de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs 2013.

Bekijk hier het filmpje van de Innovation Day 2013.

Daniel Ropers over innovatie en risicomanagement

Keynote speaker van het ochtendprogramma was Daniel Ropers, managing director van bol.com.
Bol.com is een bedrijf dat groeit als geen ander. Ropers vertelt in zijn presentatie zijn visie hierop. “De enige beperking om nog beter te zijn of groter te groeien, zijn wij zelf. We kunnen niet sneller.” Innoveren is experimenteren en leren. Daarentegen houdt Ropers niet van risicogedrag. Risico nemen in ondernemen is niet hetzelfde als irrationele risicobereidheid. Risico managen is een opgave waarbij business intelligence de sleutel is.

Leegstand: duurzame oplossingen voor succesvolle transformatie

In de middag vond een aantal werksessies plaats, waaronder ‘Leegstand: duurzame oplossingen voor succesvolle transformatie’, georganiseerd vanuit het Netwerk Utrecht2040.

In de regio Utrecht staat veel vastgoed leeg, soms al voor langere tijd. We kunnen het ons niet veroorloven om onze schaarse ruimte, grondstoffen en energie onzorgvuldig te gebruiken. Er ligt dus een opgave om deze gebouwen een duurzame toekomst te geven.

In de deelsessie is aandacht voor de finalisten van de Duurzaamheidsprijs 2013, Brinkwal Nieuwegein, Meyster’s Buiten en Meer Merwede. Daarna gaan gebruikers, eigenaren, bedrijfsleven en beleidsmakers zelf aan de slag met duurzame oplossingen voor succesvolle transformatie van leegstaand vastgoed. Middels het plaatsen van vraag en aanbod ontstaan verschillende matches tussen de deelnemers op concrete ideeën, zoals woonruimte voor betrokken hogeschoolstudenten die in ruil daarvoor de kwaliteit in de wijk verhogen door middel van ouderenzorg of het onderhouden van straten en groen.

Bekijk hier het verslag van deze deelsessie.

 

Uitreiking Duurzaamheidsprijs 2013

Aan het einde van de middag werd de winnaar van de Duurzaamheidsprijs 2013 bekend gemaakt: het transformatieproject aan de Brinkwal in Nieuwegein. De initiatiefnemer van het project, woningcorporatie Jutphaas Wonen, ontving uit handen van juryvoorzitter Herman Wijffels en Ralph de Vries, gedeputeerde van de Provincie Utrecht, de prijs.

Het kantoorgebouw aan de Brinkwal in Nieuwegein staat al 2,5 jaar leeg. Jutphaas Wonen heeft het voormalige kantoorpand, op een innovatieve en verfrissende manier, getransformeerd tot 25 zeer energiezuinige grondgebonden 2-kamer loftwoningen met een tuin voor jongeren en starters. Daarbij is zoveel mogelijk van het bestaande casco van het gebouw hergebruikt. Toekomstige bewoners zijn vanaf het begin van het project actief betrokken bij keuzes en de ontwikkeling van hun woning.

Bekijk het nieuwsbericht.

 

Toekomstmakers

Tijdens de hele dag was het RTL-Z programma Toekomstmakers aanwezig. Er werden drie uitzendingen gemaakt over slimme en groene innovaties. In de laatste uitzending praat Hella Hueck met Herman Wijffels en Margaret Zeeman van Jutphaas Wonen, winnaar van de Duurzaamheidsprijs.

Bekijk de uitzending