Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Aardgasvrije nieuwbouwwoningen regio Utrecht

11/10/2017 - 14 gemeenten in de regio Utrecht zijn het erover eens: vanaf vandaag worden nieuwbouwwoningen in de regio Utrecht in principe zonder aardgasaansluiting gebouwd. Zij brengen dit gezamenlijke statement op de Dag van de duurzaamheid.

Aardgasvrije nieuwbouwwoningen regio Utrecht

'In 2050 een CO2-arme samenleving’, luidt de kabinetsdoelstelling in de Nationale Energieagenda. In deze Nationale Energieagenda is vastgelegd dat alle woningen ‘van het aardgas af moeten’. Dat is een enorme opgave. Toch worden er jaarlijks in Nederland nog 150.000 nieuwbouwwoningen op het gasnet aangesloten. Netbeheerders zijn genoodzaakt te investeren in gasleidingen die maar kort gebruikt zullen worden.

Dat kan anders; juist bij nieuwbouw is het relatief eenvoudig om vanaf het begin alleen gebruik te maken van hernieuwbare energie, vindt een aantal gemeenten in de regio Utrecht (Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, IJsselstein en Zeist). En samen met hen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, de netbeheerders, enkele bouwbedrijven, branchevereniging Uneto-VNI en milieuorganisaties.

Het Rijk streeft ernaar de aansluitplicht voor aardgas te schrappen. De huidige wetgeving moet daarop nog worden aangepast. Een initiatiefwet is hiervoor inmiddels ingediend. Utrechtse gemeenten willen de behandeling van deze wet niet afwachten, maar nu al handelen in de geest van de wet. Daarom hebben ze op 10 oktober – op de dag van de duurzaamheid - dit statement gezamenlijk uitgebracht. Een gezamenlijk statement geeft een duidelijk signaal af aan de projectontwikkelaars in deze regio en voorkomt onnodige investeringen in het gasnet.

Energieagenda: stimuleren en inpassen van duurzaam opgewekte elektriciteit en duurzame warmte

De Energieagenda helpt bij het invulling geven aan de lange-termijndoelstelling in het Europese energie- en klimaatbeleid: het verminderen van uitstoot van broeikasgassen (sturen op CO2-reductie). De belangrijkste pijlers van dit beleid zijn vergaande verlaging van de warmtevraag door middel van energiebesparing en sterke vermindering van het gebruik van aardgas via het stimuleren en inpassen van duurzaam opgewekte elektriciteit en duurzame warmte.

Bron: U10

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief