Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Bijna 3 op de 10 werkt en woont in dezelfde gemeente

10/08/2017 - Werknemers in Nederland woonden in 2015 gemiddeld 22,6 kilometer van hun werk af. Van 38 procent van alle banen van werknemers in Nederland was de woongemeente gelijk aan de gemeente waarin de werkgever is gevestigd. Dit blijkt uit nieuwe cijfers over woon-werkafstanden van het CBS.

Vooral in gebieden aan de rand van Nederland, zoals de Waddeneilanden, werkt een relatief groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats. Ook in grote steden komt werken én wonen relatief veel voor. In 28 gemeenten werkt meer dan de helft van de in loondienst werkende inwoners in dezelfde plaats. In bijna twee derde van de gemeenten vindt echter dagelijks een kleine exodus plaats: 70 procent of meer van de in loondienst werkende inwoners doet dit buiten de gemeentegrens.

Werknemers woonden in 2015 gemiddeld 22,6 kilometer van hun werk af. Voor het grootste deel van de werknemers ligt de gemiddelde afstand tot hun plaats van werken tussen de 15 en 35 kilometer.

Wonen en werken in de provincie Utrecht

In het algemeen wonen mensen in de Randstad minder ver van hun werk af dan daarbuiten. Dat blijkt ook uit de cijfers voor de provincie Utrecht. Voor de provincie Utrecht geldt dat werknemers gemiddeld 19,8 kilometer van hun werk af wonen, iets lager dus dan het landelijk gemiddelde van 22,6 kilometer. De uitschieter naar beneden is Bunschoten met 13,9 kilometer. Uitschieters omhoog zijn bijvoorbeeld Wijk bij Duurstede met 23,4 kilometer en Rhenen met 23,3 kilometer.

Van ongeveer 26 procent van alle banen van werknemers in de provincie Utrecht was de woongemeente gelijk aan de gemeente waarin de werkgever gevestigd is. Dit is lager dan het landelijk gemiddelde van 38 procent. Een uitschieter naar boven is bijvoorbeeld de stad Utrecht. Ongeveer 45% van de werknemers die in de stad Utrecht wonen, werken ook in die stad.

Uit de nieuwe cijfers blijkt ook dat de stad Utrecht als werklocatie een grote aantrekkingskracht heeft op de provincie, maar ook op de rest van Nederland. Van werkgevers in de stad Utrecht komt maar ongeveer 30% van hun werknemers uit de zelf. Dat betekent dat 70% van de werknemers van werkgevers in de stad Utrecht dus naar de stad toekomen om te werken. De meesten daarvan komen uit direct omliggende gemeenten (ongeveer 35%), maar werknemers komen ook uit andere grotere steden (10%), zoals Amsterdam, Rotterdam en Amersfoort. En een kwart van de werknemers die werken in de stad Utrecht komt van overige plekken in Nederland.

Bekijk hier het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Plek waar werknemers wonen die werken in de stad Utrecht. Bron: CBS, 2017

De vestigingsplek van de werkgever van werknemers uit de stad Utrecht. Bron: CBS, 2017

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief