Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Brinkwal in Nieuwegein wint Duurzaamheidsprijs

11/12/2013 - Het transformatieproject aan de Brinkwal in Nieuwegein heeft de Duurzaamheidsprijs 2013 gewonnen. Dat is vandaag bekend gemaakt op de Utrechtse Innovation Day in Amersfoort. De initiatiefnemer van het project, woningcorporatie Jutphaas Wonen, ontving uit handen van juryvoorzitter Herman Wijffels en Ralph de Vries, gedeputeerde van de Provincie Utrecht, de prijs.

Het kantoorgebouw aan de Brinkwal in Nieuwegein staat al 2,5 jaar leeg. Jutphaas Wonen heeft het voormalige kantoorpand getransformeerd tot 25 zeer energiezuinige grondgebonden 2-kamer loftwoningen met een tuin voor jongeren en starters.
Daarbij is zoveel mogelijk van het bestaande casco van het gebouw hergebruikt. Toekomstige bewoners zijn vanaf het begin van het project actief betrokken bij keuzes en de ontwikkeling van hun woning.

Herman Wijffels over Brinkwal

De jury was lovend over het project. Herman Wijffels tijdens de uitreiking: ,,De Brinkwal is het antwoord op een groot probleem dat wij hebben in de provincie Utrecht en raakt echt het hart van de problematiek rondom leegstand. Niet alleen biedt de woningcorporatie een oplossing voor de leegstand op de Nieuwegeinse kantorenmarkt. Ook komt zij tegemoet aan de grote vraag naar woningen voor jongeren en starters in Nieuwegein. Jutphaas Wonen doet dit op een buitengewoon innovatieve en verfrissende manier, die inspirerend kan zijn voor anderen.”

Geldprijs

Jutphaas Wonen wint hiermee € 10.000,- en gaat dit inzetten om verder onderzoek te doen naar hoe woningzoekenden nog beter betrokken kunnen worden bij dergelijke transformatieprojecten en hoe zij ‘collectief opdrachtgever’ kunnen worden voor de transformatie van kantoren naar woningen. Een belangrijke stap in de structurele aanpak en transformatie van leegstand.

Utrecht2040

De Duurzaamheidsprijs wordt jaarlijks uitgereikt namens het Netwerk Utrecht2040, een actief netwerk van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties die samenwerken aan projecten voor een duurzame provincie Utrecht.

De Duurzaamheidsprijs stond dit jaar in teken van leegstand, als één van de urgente opgaven in de provincie Utrecht. De andere finalisten van de prijs waren Meyster’s Buiten en Meer Merwede, beiden projecten in de gemeente Utrecht.

De jury bestond dit jaar uit Herman Wijffels (Utrecht Sustainability Institute), Matthijs Bierman (Triodos Bank), Karin Scholten (Ballast Nedam), Birgit Dulski (Nyenrode) en Saskia Beer (Glamourmanifest).

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief