Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.



Energiefonds Utrecht van start

19/12/2013 - Maandagmiddag 25 november was in de Jaarbeurs het feestelijke startpunt van het Energiefonds Utrecht. Energiefonds Utrecht vult vanaf nu met een budget van 6 miljoen euro een gat op in de financieringsbehoefte van duurzame en energiebesparende projecten. Solease, Klimaatroute en LomboXnet zijn als eerste ondernemingen geselecteerd voor financiering vanuit Energiefonds Utrecht.

Gemeente Utrecht

Het fonds is geïnitieerd door de gemeente Utrecht en valt onder de Stichting Energietransitie Utrecht. Voor veel ondernemers in Utrecht is energiebesparing een belangrijk onderwerp, maar vaak weten ze niet hoe dit aan te pakken of hebben bij hun eigen bank geen mogelijkheid voor krediet.

Met name voor MKB bedrijven is het vaak lastig om via reguliere bancaire wegen duurzame energie en energiebesparende projecten gefinancierd te krijgen, omdat ze te groot zijn om zelf te financieren, maar te klein voor bancaire financiering.

Vanaf 5000 euro

Voor hen is er het Energiefonds Utrecht. Het fonds biedt faciliteiten vanaf €5.000,- in de vorm van een lening, borgstelling of participatie. Zo kunnen ondernemers financiële hulp krijgen bij bijvoorbeeld het isoleren van het kantoor, de toepassing van LED-verlichting of het investeren in zonne-energie.
Daarnaast ondersteunt het Energiefonds bij start-ups. De intake is eenvoudig en besluitvorming over financiering is gericht op ondernemers die snel duidelijkheid willen. Samen met Europees geld is er bijna 6 miljoen Euro te besteden aan duurzame leningen.

Kansen voor bedrijfsleven

Het Utrechtse bedrijfsleven herbergt vele kleine en grote kansen voor energiebesparing en duurzame opwekking. Het Energiefonds wil ondernemers op een laagdrempelige en slagvaardige wijze helpen om deze kansen te benutten.

Klaas Strijbis (bestuurslid Energiefonds Utrecht) geeft aan dat het fonds Utrecht als directe impact een CO2-besparing van 2500 ton oplevert. Daarnaast zullen de gevolgen van het Energiefonds verder reiken in de vorm van ruim 100 ‘groene’ banen in de loop der jaren.

Solease, LomboXnet en Klimaatroute

Tijdens de feestelijke publieke lancering werden de eerste drie leningovereenkomsten getekend.

De eerste onderneming die een financiering van het Energiefonds Utrecht heeft mogen ontvangen, is Solease. Het doel van Solease is zonne-energie bereikbaar maken voor iedereen, ook particulieren, middels het verhuren van zonnepanelen.
Dankzij de financiering van het Energiefonds Utrecht kan Solease nu concreet 50 huishoudens in Utrecht van duurzame zonne-energie voorzien. Dit levert per werknemer zowel een kostenbesparing van 10% als een CO2 besparing van 2 ton per jaar op.

De twee andere organisaties die tijdens de lancering een leningovereenkomst van Energiefonds Utrecht mochten ontvangen, waren Klimaatroute en LomboXnet.

Meer informatie over Energiefonds Utrecht: www.energiefondsutrecht.nl

 

 

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief