Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Europese innovatiedeal voor energieopslag

13/03/2018 - Bedrijven en overheden gaan in Utrecht samen aan de slag om belemmeringen in Europese regelgeving voor lokale energieopslag weg te nemen. Voor de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit koppelen zij elektrische auto’s of hergebruikte, losse autoaccu’s aan het lokale energienet. Hiervoor hebben zij op 13 maart in Brussel een zogenoemde Europese Innovatiedeal getekend, met een initiatief in de Utrechtse wijk Lombok als testproject.

Europese innovatiedeal voor energieopslag

De EU-commissarissen Carlos Moedas en Karmenu Vella tekenden deze Innovatiedeal met onder meer de Utrechtse MKB-ondernemer en initiatiefnemer van LomboXnet Robin Berg, de Franse bedrijven Renault en Bouygues, de provincie Utrecht, Franse bewindslieden en de Nederlandse staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Een belangrijke stap, want bestaande regels kunnen het verduurzamen van de economie belemmeren. Bijvoorbeeld omdat ze niet toepasbaar zijn op de nieuwste innovaties of tot extra kosten voor ondernemers leiden.

Verduurzamen energienet

Een manier om het elektriciteitsnet lokaal in balans te houden, is om bij je woning of bedrijf duurzaam opgewekte energie in accu’s op te slaan. Dat is van belang bij schommelingen tussen vraag en aanbod door veel of juist een gebrek aan stroom uit zon en wind. Door opslag kunnen consumenten en bedrijven (overtollige) energie uitwisselen voor later gebruik. Hergebruik van accu’s dient te voldoen aan diverse Europese milieuregels. Hierdoor is het op dit moment economisch nog niet aantrekkelijk om op grote schaal lokaal elektriciteit op te slaan. Ook is er nog geen eenduidige regelgeving voor lokale opslag in het energienet.

Lomboxnet

Sinds 2015 wordt in de Utrechtse wijk Lombok door Robin Berg, ondernemer en initiatiefnemer van LomboXnet, geexperimenteerd met het inzetten van accu’s als onderdeel van het energienet, voor de opslag van overtollige stroom. De samenwerking in de Innovatiedeal helpt om dit in de toekomst op grotere schaal te kunnen doen .Dat de Europese Commissie juist deze Utrechtse innovatie kiest als test, toont de economische kansen van deze ontwikkeling aan.

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief