Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Finalisten Duurzaamheidsprijs 2013 bekend

08/10/2013 - De finalisten van de Duurzaamheidsprijs 2013 zijn bekend. Van de zestien inzendingen strijden nog drie projecten in de provincie Utrecht mee om de prijs: Meyster’s Buiten, Meer Merwede en Brinkwal Nieuwegein. De projecten maken met hun deelname kans op een geldbedrag van € 10.000,- voor de opschaling en/of verdere uitvoering van hun project. Op 11 december wordt op de Utrechtse Innovationday de winnaar bekend gemaakt.

Utrecht2040 reikt in 2013 de jaarlijkse Duurzaamheidsprijs uit aan de ondernemer of initiatiefnemer met het beste transformatie(plan) voor leegstaand vastgoed in de provincie Utrecht. In de provincie Utrecht staat veel vastgoed leeg, soms al voor langere tijd. Er ligt een opgave om deze gebouwen een duurzame toekomst te geven. De prijs is bedoeld om te laten zien welke goede initiatieven er zijn en slagen in tijden van leegstand.

Finalisten

De drie finalisten zijn voorbeelden van succesvolle projecten, waarbij veel lef is getoond. Deze projecten verdienen daarmee navolging.

Zo is het project aan de Brinkwal in Nieuwegein een uitstekend voorbeeld van de manier waarop een voormalig kantoorpand op een duurzame manier getransformeerd kan worden tot betaalbare huurwoningen voor starters.

Meyster’s Buiten, gelegen in de Utrechtse wijk Oog in Al, behelst de transformatie van het terrein van de oude Cereolfabriek. Het monumentale pand wordt gerenoveerd en hergebruikt. In het pand nemen meerdere maatschappelijk-culturele voorzieningen hun intrek; onder andere een school, theater, buitenschoolse opvang, café, bibliotheek en gymzaal. Het pand krijgt gezelschap van hoogwaardige nieuwbouwwoningen.

Het project Meer Merwede laat een succesvolle gezamenlijke gebiedsaanpak zien van de Merwedekanaalzone Zuid in Utrecht. Gezamenlijk wil zeggen dat eigenaren, bewoners, gemeente, ondernemers en beheerders van Merwede samen kunnen werken aan de transformatie van dit oude bedrijventerrein tot een leefbaar woon-, werk-, en recreatiegebied.

De jury heeft de finalisten een bezoek gebracht en was onder de indruk van de hoge kwaliteit van deze projecten en het enorme enthousiasme dat op je afstraalt als je met de initiatiefnemers in gesprek bent.

Inzendingen

In totaal hebben zestien inzendingen meegedaan aan de prijs. De inzendingen waren heel verschillend. Sommigen betroffen een specifiek pand, anderen een terrein of zelfs een gebied. Er zaten veel goede initiatieven tussen de inzendingen. De keuze was dan ook niet gemakkelijk voor de jury. De jury heeft vooral gelet op of het project is gericht op duurzame transformatie, kwaliteit biedt voor de langere tijd, economisch realistisch is  en rijp is voor een voorbeeldfunctie.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit Herman Wijffels (Utrecht Sustainability Institute), Matthijs Bierman (Triodos Bank), Karin Scholten (Ballast Nedam), Birgit Dulski (Nyenrode) en Saskia Beer (Glamourmanifest).

Op 11 december 2013, tijdens de Utrechtse Innovationday, maakt de jury de winnaar bekend.

Lees verder over de drie finalisten voor de  Duurzaamheidsprijs 2013

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief