Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Galecopperzoom als lab voor nieuwe energie

18/11/2013 - Wat kan er allemaal gebeuren op de Galecopperzoom als dit braakliggende terrein een tijdelijke functie krijgt? Op 6 en 7 november vond het Energielab Galecopperzoom plaats, waar bewoners en ondernemers hun dromen hierover deelden. Duurzame energie en creatieve energie kwamen tijdens dit Energielab samen.

Initiatieven voor tijdelijk ruimtegebruik duiken steeds vaker op. En het aanbod wordt ook steeds creatiever. Zo ook op de Galecopperzoom in Nieuwegein, een braakliggend terrein middenin de A12-zone.

De A12-zone, tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten, kan zich de komende decennia, tot 2040, ontwikkelen tot één van de mooiste stedelijke gebieden van Nederland. Tot die tijd zijn er tijdelijke oplossingen mogelijk. De gemeente Nieuwegein stelt bijvoorbeeld nu de Galecopperzoom tot 2030 beschikbaar voor tijdelijke ontwikkelingen, zodat het gebied van meer waarde kan zijn voor de omgeving.

Ondernemende dromen

Tijdens het Energielab op 6 en 7 november stapten bewoners en ondernemers met prille ideeën of vergevorderde plannen voor de Galecopperzoom binnen in de VIPbus. De VIPbus is een oude SRV-bus die rondrijdt en ideeën, dromen, geschiedenis en cultuur tot leven brengt. In deze bus voor bijzondere en inspirerende ontmoetingen werden ruim twintig ondernemende dromen gedeeld.

Zonnepark op de zoom

Vooral de belangstelling van ondernemers die kansen zien voor zonne-energie is groot. Als het aan hen ligt wekken de bewoners van Galecop straks zelf een groot deel van hun energie op met een zonnepark op de zoom. Bewoners kunnen een zonnepaneel adopteren en naast de groene voordelen ook het voordeel in hun portemonnee gaan voelen. De ondernemers willen dit combineren met een informatie- en belevingscentrum voor duurzame energie of met andere buurtinitiatieven die in de bus werden aangedragen door bewoners.

Vervolg op 12 december

Op 12 december krijgen de ondernemers en ondernemende bewoners de kans om hun droom te delen met een jury. Deze jury toetst of het plan voldoet aan uitgangspunten van ondernemerschap, creativiteit, maatschappelijke meerwaarde en duurzaamheid. Het idee is dat in het voorjaar van 2014 de eerste initiatieven zichtbaar worden op de Galecopperzoom.

Meer informatie

Het Energielab Galecopperzoom wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Nieuwegein en Kamer van Koophandel Midden-Nederland.

Meer informatie op de facebookpagina:

 

 

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief