Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Hoe is het nu met … De Groene Hoeve?

07/06/2013 - Op de nieuwjaarsreceptie 2012 van de provincie Utrecht reikte commissaris van de Koningin dhr. Robbertsen en juryvoorzitter Herman Wijffels de provinciale duurzaamheidsprijs van dat jaar uit. Uit negentien inzendingen werd uiteindelijk ‘De Groene Hoeve’ unaniem tot winnaar verkozen.

Het plan is een integraal concept dat naast de bouw van twaalf energie neutrale en duurzame woningen voor vitale senioren en gezinnen, voorziet in moestuinen, een educatief wandelpad en een aanverwante theetuin met kookstudio.

De Groene Hoeve als voorbeeld voor Utrecht2040

Tijdens de uitreiking van de prijs, sprak de jury over De Groene Hoeve als een ,,prachtig voorbeeld van een geïntegreerd ontwerp, waarin de verschillende aspecten van duurzaamheid op creatieve wijze zijn samengebracht. Het is een project gedragen door een sterk collectief aan mensen, waarvan het concept zich leent om ook elders  te worden toegepast.”

Groene Hoeve lanceert projectwebsite

Met behulp van het winnen van de Duurzaamheidsprijs 2012 is in februari 2013 de projectwebsite gelanceerd. Luc de Wit, namens Vidès Transformatie & Ontwikkeling één van de initiatiefnemers van de Groene Hoeve, kijkt zeer positief terug op het winnen van de Duurzaamheidsprijs 2012: ,,Het heeft ons gebracht waar we nu zijn. De prijs heeft gezorgd voor een belangrijk en breed draagvlak bij de gemeente en onze financiers. Daarnaast heeft het ons als initiatiefnemers extra gemotiveerd een groot succes te maken van dit unieke project. Inmiddels hebben we ook het bericht binnen gekregen dat Minister Schultz binnenkort naar De Groene Hoeve komt voor een presentatie, een enorme eer!”

Ambitie voor de komende jaren

Na drie jaren van voorbereiding, wordt er inmiddels gewerkt aan het Definitief Ontwerp van De Groene Hoeve. De voorbereidingen worden getroffen voor de verkoop en realisatie van het plan. De initiatiefnemers hopen eind volgend jaar de sleutels van de hoeve te kunnen uitreiken aan de nieuwe bewoners.

De Wit heeft mooie ambities voor de toekomst: ,,Pionieren en innoveren zijn voor ons de sleutelwoorden in de totstandkoming van De Groene Hoeve. De bouwsector denkt helaas nog te vaak in traditionele patronen. Er is nog geen concreet referentieproject waar wij ons Groene Hoeve concept mee kunnen meten. Onze ambitie is om een voorbeeldproject te realiseren op het gebied van vernieuwend en duurzaam wonen. Niet alleen oog hebben voor de woning an sich, maar ook voor de leefomgeving. Inzoomen op het duurzame en energieneutrale karakter van de woning, zonder daarbij het comfort van de gebruiker te vergeten. Na het succesvol realiseren van ‘De Groene Hoeve’ in Schalkwijk, gaan wij dit concept (zij het aangepast naar de betreffende lokale omstandigheden) breder uitrollen. Eén ding heeft de crisis ons in ieder geval geleerd: het roer moet om in de bouwsector!”

Duurzaamheidsprijs 2013

Ook in 2013 wordt de Duurzaamheidprijs weer uitgereikt. Dit jaar staat deze in het teken van ‘Succesvolle transformatie van leegstaand vastgoed’.

Voor meer informatie, zie de website van Utrecht2040 (www.utrecht2040.nl) of neem contact op met Jeannine van Bree (j.van.bree@nmu.nl | 030-2567358).

 

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief