Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.



Hoe is het nu met ... het One-Stop-Shop Atelier

30/10/2015 - Tijdens de Utrecht2040 netwerkbijeenkomst in december 2014 ontving de Hogeschool Utrecht de Duurzaamheidsprijs 2014 voor het One-Stop-Shop Atelier. Hoe is het nu, bijna een jaar later, met het project en wat heeft de Hogeschool Utrecht gedaan met de prijs?

Hoe is het nu met ... het One-Stop-Shop Atelier

Het One-Stop-Shop Atelier

In het One-Stop-Shop Atelier werkt een interdisciplinair team van studenten, MKB-bedrijven en onderzoeks-/onderwijsinstellingen aan de ontwikkeling van verschillende nul-op-de-meter concepten voor de bestaande woningbouw. Een nul-op-de-meter (NOM) woning is een woning zonder energierekening. Het huis wordt volledig gerenoveerd en om dit te bekostigen wordt de huidige energierekening niet meer betaalt aan de energieleverancier, maar aan de aanbieder van de renovatie, die hiervoor een energieprestatiegarantie afgeeft.
Het doel van het One-Stop-Shop Atelier is om nul-op-de-meter oplossingen voor de bestaande woningvoorraad te ontwerpen en te ontwikkelen, die betaalbaar zijn, een extreem goede kwaliteit hebben en aansluiten op de wensen van klanten.

Studentenprojecten

Het afgelopen jaar zijn er diverse projecten verricht binnen het One-Stop-Shop Atelier. In opdracht van een bouwbedrijf is een NOM-concept voor een nieuwbouwsysteem technisch uitgewerkt. Er is een student aan het afstuderen op het NOM renoveren van een portiekflat en de strategie die hiervoor nodig is. En er zijn meerdere studentengroepen, in opdracht van bedrijven, bezig met een onderzoek naar het integreren van installaties in de renovatieschil, bij veel NOM concepten is deze energie-module namelijk nog vaak buiten de schil gerealiseerd.
Het One-Stop-Shop Atelier gaat ook het komende jaar door. De Hogeschool Utrecht gaat ook dan in het atelier weer samenwerken met marktpartijen om nieuwe onderzoeken te doen naar toekomstbestendig renoveren, nieuwe financieringsconcepten en aspecten die gaan over een veranderende organisatie.

Bewoner centraal

Als “kritisch” punt werd door de jury van de Duurzaamheidsprijs 2014 terecht opgemerkt dat het gedrag en daarmee de gebruiker van de eindconcepten niet altijd voldoende wordt meegenomen. Daarom is de rol van de bewoner het afgelopen jaar centraler komen te staan. Zo is er onderzoek gedaan naar financieringsmodellen. En er is gestart met het gebruik van een ‘beslisboom’ voor bewoners. Daarmee kunnen bewoners op basis van de woning en hun financiële mogelijkheden, een goede keuze maken voor het best passende isolatieprincipe voor hun woning.

Monitoringsapparaten

Het One-Stop-Shop Atelier heeft de Duurzaamheidsprijs gewonnen, omdat de jury onder de indruk was van de vernieuwende en innovatieve aanpak waarmee de Hogeschool Utrecht met dit atelier studenten opleidt in deze nieuwe markt en tegelijkertijd de markt voorziet van toepasbare concepten. Het gewonnen geldbedrag, beschikbaar gesteld door de provincie Utrecht, heeft het One-Stop-Shop Atelier besteed aan het aanschaffen van monitoringsapparaten. Deze apparaten meten temperatuur, CO2, relatieve vochtigheid en geluid. Bedoeling is dat hiermee het gedrag van bewoners gemonitord gaat worden. Ook hiermee geeft de Hogeschool invulling aan de wens van de jury om de bewoner centraler te stellen. Het One-Stop-Shop Atelier gaat de uitkomsten van de apparaten analyseren en vergelijken.
Op dit moment worden de monitoringsapparaten gebruikt door 270 eerstejaars studenten, om ze direct kennis te laten maken met energiegebruik en energiebesparing. Hiermee investeert de Hogeschool in de ontwikkeling van duurzame en innovatieve studenten, die als latere professionals begrip krijgen voor de wensen en behoeften van de eindgebruiker.

Duurzaamheidsprijs

De Duurzaamheidsprijs wordt jaarlijks uitgereikt namens het Netwerk Utrecht2040. De Duurzaamheidsprijs stond in 2014 in het teken van ‘energiebesparing in bestaande woningen’. De andere finalisten van de prijs waren de Energieambassadeurs van Energie-U en de gemeente Utrecht; Wel de lusten niet de lasten van Seinen Projectontwikkeling; en Samen oud en Nieuw van VVE ’t Kofschip in Veenendaal.
De jury bestond uit Ralph de Vries (provincie Utrecht), Anka Konings (Rabobank Utrecht), Robbert Willé (Woonbond), Anke van Hal (Nyenrode Business University en TU Delft), Viktor Wijnen (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Hans de Wind (Hans de Wind Consult).

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief