Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Hoe is het nu met … Lekker Utregs?

10/10/2013 - In 2011 won Stichting Lekker Utregs de eerste Duurzaamheidsprijs in de provincie Utrecht. Wat heeft deze prijs Lekker Utregs gebracht? En welke ambities zijn er voor de toekomst?

Utrecht heeft ons veel te bieden: fruit uit de Krommerijnstreek, vlees en kaas uit het Veenweidegebied en asperges uit De Bilt. Lekker Utregs zet zich in om de voedseleconomie te regionaliseren: meer aandacht voor streekproducten en een Lekker-Utregs keurmerk voor landbouwers, restaurants en cateraars.

Blij met breed gedragen waardering

Roland Pereboom, directeur van Milieucentrum Utrecht, vertelt namens het projectteam en de stichting Lekker Utregs wat het winnen van de Duurzaamheidsprijs voor hen betekende.

,,We waren aangenaam verrast met het winnen van deze prijs. Elke organisatie die meerdere jaren hard werkt aan een ideaal is blij met breed gedragen waardering. Voor ons betekende dit dat we op de goede weg waren. Maar het ging ook om waardering voor de aangesloten en deelnemende producenten, organisaties en bedrijven. Het winnen van de prijs gaf ons de energie om in 2011 volop door te gaan met ons plan een nieuw Utregs regioproduct te realiseren en het Utregs eten voor de consument zichtbaar te maken. Zo is bijvoorbeeld het Lekker Utregs-keurmerk gelanceerd.”

Bekendheid gegeven

,,De prijs zelf heeft ons nog meer in de media gebracht en we hebben kennis kunnen maken met nieuwe relevante partijen. De eigenlijke prijs, het geldbedrag, is besteed aan een grootkeukenonderzoek, een onderzoek naar de mogelijkheden om Utrechtse producten direct te laten leveren aan één of meerdere Utrechtse grootkeukens.”

Proefproject met Antonius Ziekenhuis

Uit dit onderzoek bleek dat de regio Utrecht zuivel, groente en fruit vrijwel volledig kan leveren, maar graan niet. Een aantal grootkeukens staat open voor gebruik van regioproducten, mits er niet te veel verschillende leveranciers zijn en leveranciers bijvoorbeeld leveringsgarantie kunnen bieden. Een proefproject kan uitwijzen of dit in de praktijk ook werkt en daar wordt momenteel hard aan gewerkt.

,,Momenteel zijn we samen met het Antonius Ziekenhuis de mogelijkheden aan het uitwerken om hun keuken zoveel mogelijk te voorzien van regioproducten. Het is de bedoeling om dit najaar met het proefproject te kunnen starten,” licht Pereboom toe.

De toekomst van streekproducten

Hoe Pereboom heeft een heldere visie op de toekomst van Lekker Utregs: ,, Roel Robbertsen (red. voormalig Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht) voorspelt dat lokale producten over 40 jaar massaal worden geconsumeerd. Dat is koren op onze molen, maar hij waarschuwt ook dat dit niet vanzelf gaat gebeuren. Alleen als we er samen voor kiezen te investeren in menskracht en middelen, ontstaat een basis waarmee de groeipotentie van Lekker Utregs kan worden waargemaakt. Belangrijk is om je te realiseren dat ook de gangbare voedseleconomie mee moet regionaliseren. Als die keuze niet wordt gemaakt, blijft eten uit de regio een marginaal verschijnsel voor een beperkte groep consumenten.”

Meer informatie over Lekker Utregs vindt u op: www.lekkerutregs.nl

Duurzaamheidsprijs 2013

Ook in 2013 wordt de Duurzaamheidprijs weer uitgereikt. Dit jaar staat deze in het teken van ‘Succesvolle transformatie van leegstaand vastgoed’. Drie finalisten strijden nog mee voor de prijs, die op 11 december, tijdens de Utrechtse Innovationday, wordt uitgereikt.

Meer informatie over de prijs en de finalisten staat hier.

 

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief