Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Hogeschool Utrecht start Centre of Expertise Smart Sustainable Cities

06/05/2014 - Op woensdagmiddag 14 mei 2014 presenteert de Hogeschool Utrecht (HU) de start van het nieuwe Centre of Expertise (CoE) Smart Sustainable Cities. In dit nieuwe centrum gaan bedrijven samen met onderzoekers, studenten en docenten van de HU werken aan praktische en vernieuwende duurzame producten en diensten voor de markt. HU leidt zo professionals op met de nieuwste kennis over duurzaamheid.

Energieneutrale stad, gezond klimaat, duurzaam gedrag

De vraag naar duurzame oplossingen groeit snel. Maar om de slimme, duurzame, gezonde stad te realiseren zijn technologische oplossingen alleen niet voldoende. Een integrale benadering van duurzaamheid is nodig, waarin technologische, ecologische, economische, creatieve en sociologische kennis verbonden worden.
Hoe krijg je mensen de auto uit en zorg je ervoor dat ze hun reisgedrag duurzaam aanpassen? Hoe effectief is de Co2-prestatieladder (door overheden gebruikt bij de gunning van bouwcontracten) om de bouwindustrie duurzamer te laten werken? Hoe kun je zonne-energie met thermochemisch materiaal compact opslaan voor gebruik in de winter? Dat zijn enkele van de innovatieve onderwerpen waar het CoE zich mee bezighoudt. Het CoE concentreert zich op de thema’s energieneutrale steden, gezond binnen- en buitenklimaat en duurzaam gedrag. Het heeft vooral relaties met bedrijven in de bouw- en installatiebranche, de logistieke sector en de creatieve industrie. Daarnaast richt Smart Sustainable Cities zich op lokaal actieve beleidsmakers en bewoners. Partners in het CoE Smart Sustainable Cities zijn onder meer Movares, Ballast Nedam, Royal HaskoningDHV en BJW.

Officiële start tijdens internationale conferentie

De officiële opening van het CoE Smart Sustainable Cities wordt verricht door mr. Jan van Zanen (burgemeester Utrecht), Henk Broeders (voorzitter Economic Board Utrecht), Thomas Rau (directeur Rau Architecture), dr. Ir. Anton Franken MBA (lid college van bestuur HU),  dr. Ivo Opstelten (directeur praktijkgericht onderzoek CoE Smart Sustainable Cities) en Menno de Jonge MBA (directeur Duurzame Business Innovatie Ballast Nedam).

De start van het CoE vormt het slot van de internationale conferentie Smart Sustainable Innovations: the Global Perspective, die de HU op 13 en 14 mei organiseert samen met Technology Innovation International (TII). Zo’n 65 innovatie- en duurzaamheidsexperts uit 15 landen zullen op de conferentie hun best practices rond acht centrale duurzaamheidsthema’s delen. Ook zijn er plenaire lezingen van toonaangevende sprekers uit binnen- en buitenland.

Over Centres of Expertise

Een Centre of Expertise verbindt het beroepsonderwijs met een economische topsector. Bedrijven werken er samen met onderzoekers, studenten en docenten uit het hoger beroepsonderwijs aan innovaties voor de beroepspraktijk. Zo ontwikkelt een CoE zich tot een centrum voor hoogwaardige kennis en technologie.

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief