Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Meer aandacht nodig voor groen in de provincie Utrecht

24/05/2018 - Groen in en om de stad wordt steeds belangrijker voor onze leefomgeving en onze gezondheid. Toch hebben Utrechtse steden vaak een tekort aan groen. Dat staat in de special ‘Groen in en om de stad’ van de Staat van Utrecht, die vanmiddag is gepresenteerd.

Meer aandacht nodig voor groen in de provincie Utrecht

Voor de special zijn gegevens verzameld van de 26 gemeenten in de provincie Utrecht. De special kijkt vanuit verschillende perspectieven naar de staat van het groen in en om de Utrechtse gemeenten en laat verder zien wat het nut is van groen, bijvoorbeeld voor gezondheid, welzijn, klimaatadaptatie, recreatie en ecologie.

Groei, gezondheid en groen

De provincie Utrecht groeit de komende jaren nog fors. Ook het aantal ouderen en hun levensverwachting neemt toe de komende jaren. Ongeveer de helft van onze bevolking in de provincie kampt met overgewicht. En een kwart van de bevolking voldoet niet aan de beweegnorm. Groen is belangrijk voor beweging, voor recreatie en het vinden van rust, afleiding van stress of juist vertier. Groen is dus belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn.

Leefomgeving en groen

Groen wordt ook steeds belangrijker voor onze fysieke leefomgeving. We krijgen bijvoorbeeld steeds vaker te maken met wateroverlast en hittestress, waarvoor extra groen in de stad een van de oplossingen is.

Tekort aan openbaar groen

Tegelijkertijd kampen gemeenten juist vaker met een tekort aan openbaar groen. In de provincie is verder een tekort aan bijvoorbeeld wandelpaden (149 kilometer tekort), aan fietspaden (47 kilometer) en aan recreatiegebied (550 hectare). En het aanbod sluit niet altijd aan op de vraag, sommige groene plekken en recreatiegebieden in de provincie zijn vaak veel te druk, terwijl andere plekken veel minder bezocht worden.

Nieuwe special

De special ‘Groen in en om de stad’ van de Staat van Utrecht is donderdagmiddag 24 mei gelanceerd door gedeputeerde Mariëtte Pennarts, tijdens het Wilde Stad Café. Het café is een bijzondere talkshow over groen in en om stedelijk gebied in de provincie Utrecht. Met interviews, discussie, live muziek en groene poëzie. Het café is georganiseerd door de Staat van Utrecht, Provincie Utrecht, Staatsbosbeheer en Netwerk Utrecht2040.

Lees hier de special online

Download hier de special als pdf

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief