Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Ons Huis Verdient het!

04/06/2014 - Met de campagne 'Ons Huis Verdient Het' laten huiseigenaren horen dat ze een energierekening van nul willen. Want dat kan - met een zeer goed geïsoleerd huis dat zijn eigen energie opwekt.

Ons Huis Verdient het!

Campagne

Ons Huis Verdient Het is een initiatief van Energiesprong. Jaarlijks betalen we in Nederland 13 miljard euro aan energiekosten voor koop- en huurwoningen. Met dit enorme bedrag zouden ook woningen gerenoveerd kunnen worden om ze energieneutraal te maken, waardoor ze samen aanzienlijk minder CO2 uitstoten. Energiesprong wil dit plan vooruit helpen. Door op grote schaal vraag en aanbod te laten ontstaan voor woningen en gebouwen zonder energienota. Door partijen die het mogelijk kunnen maken, anders naar dit vraagstuk te laten kijken. En door te laten zien dat mensen in Nederland er klaar voor zijn.

Via de campagne Ons huis Verdient Het geeft Energiesprong huiseigenaren massaal de kans om te laten weten dat zij energieneutraal willen wonen. Hoe meer steunbetuigingen, des te beter. Want dan zien de betrokken partijen de vraag en de noodzaak van verandering. En zullen minister, banken en bouwers samen obstakels in wet- en regelgeving weghalen, financieringsconstructies mogelijk maken en met een goed en betaalbaar aanbod komen. Met garantie

Gelijkblijvende woonlasten

Het goede nieuws is dat 'nul op de rekening' ook mogelijk is met gelijkblijvende woonlasten. Een renovatie naar energieneutraal kost natuurlijk wel geld. Maar als bouwers zorgen dat ze goede concepten maken die voor heel veel huizen tegelijk te gebruiken zijn, drukt dat de kosten enorm.

Omgerekend betekent dit dat de huidige energierekening (voor een gemiddeld huishouden in een rijtjeshuis € 175 per maand) omgezet kan worden in een lening waar de verbouwing mee betaald kan worden. Een beter, comfortabeler en milieuvriendelijker huis voor dezelfde kosten dus.

De reden dat het nu nog niet kan is dat er nog heel weinig aanbod is van bouwers om het op zo’n manier aan te pakken. En dat de banken het nog niet gemakkelijk hebben gemaakt om de energiekosten in een lening om te zetten. Daarom is de campagne Ons Huis Verdient Het. Om te laten horen dat huiseigenaren dit willen, en snel!

Om het renoveren van huizen naar energieneutraal voor heel veel mensen mogelijk te maken, moeten er wel een paar dingen veranderen. Het moet betaalbaar worden, namelijk met het geld dat nu wordt uitgegeven aan energiekosten. En zo’n verbouwing moet snel en makkelijk gaan, liefst binnen een week. En het moet een goede investering zijn, met garanties dat het huis meer waard wordt. Voor en achter de schermen wordt hard gewerkt om dit per 1 januari 2015 realistisch te maken.

Ook in regio Utrecht belangstelling

Er is een overweldigende belangstelling voor Nul-op-de-meterwoningen. Dat bleek tijdens de succesvolle excursie naar twee van zulke woningen op 20 mei, georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Zo'n 60 belangstellenden bekeken twee woningen in Soesterberg en Maarssenbroek, en kregen uitgebreide uitleg.

Met het bezoek aan de eerste prototypen van Nul-op-de-meterwoningen wilde de NMU een beter beeld geven van techniek en esthetiek. En dat lukte, vertegenwoordigers van woningcorporaties, gemeenten en energiecoöperaties keken hun ogen uit.

Een impressie van deze excursie vindt u op de website van de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

Ja we willen het! Wijst ook onderzoek uit

Huiseigenaren is gevraagd wat ze van het volgende voorstel vinden:

  • een renovatie voor € 40.000, die u betaalt met uw energierekening,
  • wordt uw woning in 8 dagen energieneutraal gemaakt,
  • tijdens deze 8 dagen blijft u in uw eigen huis of gaat u op vakantie,
  • en na deze 8 dagen, is uw woning een echte ‘0 op de meter’-woning: helemaal ‘spic & span’ en klaar voor de 21ste eeuw

Een onderzoek onder huiseigenaren, in opdracht van Energiesprong laat zien dat 33% van de ondervraagde huiseigenaren het een aantrekkelijk voorstel vindt om voor hetzelfde geld beter te wonen, met garantie! Waar mensen een hekel aan hebben als het op wonen aankomt is vocht, tocht, kou en herrie van de buren. Allemaal dingen dus die met goed isoleren en ventileren verholpen kunnen worden. Redenen om niet in te stemmen met een verbouwing naar energieneutraal, komen  vaak voort uit onzekerheid “wordt er wel waargemaakt wat men belooft?” en financiën “Kan ik dit betalen en is het een goede investering?”

Ons Huis Verdient Het op tv

Om nog veel meer mensen mee te nemen in deze beweging heeft RTL4 in het voorjaar van 2014 een serie van acht programma’s Ons Huis Verdient Het op TV uitgezonden. Wonen zonder energierekening: wie doet dat? waar gebeurt het al? hoe ziet het eruit? wat kan er? wat vinden we er van? hoe betalen we het? De voorbeelden, voordelen en ook de vooroordelen van wonen in een huis dat z'n eigen energie opwekt. Met energieneutrale droomhuizen in allerlei maten. Gemiste afleveringen zijn hier terug te zien. (link: http://www.rtlxl.nl/#!/gemist/ons-huis-verdient-het-317491)

Meer informatie over de campagne

Website: Ons Huis Verdient Het

Facebook: Ons Huis Verdient Het

Twitter: @onshuisverdient

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief