Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Over drie jaar 100.000 deelauto's in Nederland

03/06/2015 - In 2018 moeten er 100.000 deelauto’s in Nederland zijn. Die ambitie willen aanbieders van deelauto’s, leasemaatschappijen, verzekeraars, gemeenten, bedrijven, belangenorganisaties en de rijksoverheid samen realiseren. Daarom ondertekenden ze vandaag gezamenlijk de Green Deal Autodelen.

Over drie jaar 100.000 deelauto's in Nederland

Met de landelijke Green Deal willen de ondertekenaars met elkaar de bekendheid van autodelen vergroten, kansen versterken en belemmeringen in kaart brengen en aanpakken. Door zowel in te zetten op structuurveranderingen als op concrete acties, denken de partijen de doelstelling samen te kunnen behalen.

Versnelling autodelen door Green Deal

Met de Green Deal Autodelen wordt de eerdere doelstelling uit het SER-Energieakkoord, om in 2020 100.000 schone deelauto’s te hebben, versneld gerealiseerd. Met ongeveer 15.000 beschikbare deelauto’s in 2014 is autodelen nog relatief klein in Nederland, maar het maakt de laatste jaren een onstuimige groei door. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) noemt het goed dat de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Zwolle meedoen aan de Green Deal. ‘Voor deze steden draagt het stimuleren van autodelen bij aan een betere luchtkwaliteit en vermindering van de parkeerdruk.’

Gemaakte afspraken

Met deze Green Deal maken de betrokken partijen onder meer afspraken over:

  • Het vergroten van de bekendheid van autodelen;
  • Het opbouwen en delen van kennis en data;
  • Het opzetten van pilots en projecten om autodelen verder op te schalen;
  • Een scala aan acties van afzonderlijke ondertekenaars;
  • Het komen tot een langjarig overkoepelend samenwerkingsverband, waarin onder meer de pilots en projecten gecoördineerd worden en gezamenlijke belemmeringen en kansen worden geagendeerd.

Deelnemende partijen

De Green Deal werd ondertekend door (in alfabetische volgorde): Alphabet Nederland, ANWB, Arval, Business Lease Nederland, BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven, Capgemini Nederland, Centraal Beheer Achmea, Climate Neutral Group, de Groene Zaak, EY, gemeente Amsterdam, gemeente Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Zwolle, Greenwheels, InsEur Innovations, Kyotolease, Multilease, MyWheels, De Natuur- en Milieufederaties, Natuur & Milieu, Ondernemers Collectief Duurzame Mobiliteit, Ordina, ParkFlyRent, Share2Use, shareNL, SnappCar, Vereniging voor Gedeeld Autogebruik, WeGo en de Rijksoverheid.

Naast de 30 partijen die zich nu hebben aangesloten, staat de Green Deal open voor andere partijen om een bijdrage te leveren aan de verdere doorgroei van autodelen in Nederland. De Green Deal heeft een looptijd van 3 jaar.

 

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief