Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Postcode Loterij biedt 500.000 euro voor beste groene businessplan

20/03/2014 - Vanaf begin maart kunnen startende ondernemers met een veelbelovend groen ondernemersplan zich opgeven voor de achtste editie van de Postcode Lottery Green Challenge. De winnaar krijgt € 500.000 om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Daarnaast reikt de organisatie € 200.000 uit aan één of twee andere veelbelovende groene inzendingen. Inschrijven kan tot en met 3 juni 2014 via www.greenchallenge.info. De jury, met daarin onder andere industrieel ontwerper Marcel Wanders en internetondernemer Alexander Klöpping, beslist op 11 september wie de hoofdprijs wint tijdens de finale in Amsterdam.

De Nationale Postcode Loterij organiseert jaarlijks de Postcode Lottery Green Challenge. Producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen en binnen twee jaar op de markt te brengen zijn, maken kans om te winnen.
“Dankzij de Postcode Lottery Green Challenge kunnen we briljante groene ideeën die anders op de plank blijven liggen, toegankelijk maken voor een groot publiek. Startende ondernemers beschikken niet altijd over de middelen of het netwerk om verder te komen met hun plan. Deze wedstrijd geeft hen het juiste platform”, aldus jurylid Marcel Wanders.

Oplossingen voor klimaatverandering

“De Postcode Lottery Green Challenge heeft de afgelopen zeven jaar al veel duurzame producten en diensten verder geholpen. Het is een bewezen succesformule om startende ondernemers te stimuleren met creatieve en innovatieve oplossingen te komen voor klimaatverandering. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de inzendingen”, aldus jurylid Liesbeth van Tongeren.

Eerdere winnaars

Vorig jaar wist de Amerikaanse onderneemster Ginger Dosier de hoofdprijs van € 500.000 in de wacht te slepen. Met een revolutionair productieproces voor bakstenen biedt haar bedrijf BioMason een duurzaam alternatief voor het bestaande, vervuilende proces dat wereldwijd zorgt voor hoge CO2-uitstoot. De Nederlanders Wolbert Allaart en Patrick Heuts kregen ieder de runner-up prijs van € 100.000 voor hun groene plan. Wolbert Allaart won de prijs voor de windenergietechnologie Ampyx Power en Patrick Heuts kreeg € 100.000 voor zijn innovatieve voortstuwingsinstallatie voor binnenvaartschepen.

Selectie

Inzenders sturen een uitgebreid ondernemersplan in, zodat een deskundige vakjury kan beoordelen of het idee levensvatbaar is. In augustus wordt bekendgemaakt welke vijf tot zeven finalisten hun plannen op 11 september tijdens de finale in Amsterdam mogen presenteren voor de internationale jury, publiek en pers.

Deskundige jury

Dit jaar is de Britse Ellen MacArthur aangewezen als juryvoorzitter. In 2005 verbrak zij het wereldrecord zeilen om de wereld. Daarna richtte ze de Ellen MacArthur Foundation op met als doel om samen met onderwijsinstellingen en bedrijven de overgang naar een circulaire economie te versnellen.

Andere juryleden zijn dit jaar:

Liesbeth van Tongeren - Tweede Kamerlid Groen Links
Marty Pickett - Executive Director & General Counsel Rocky Mountain Institute
Jim Walker - International Programmes Strategy Director & Co-founder The Climate Group
Marcel Wanders - Industrieel ontwerper
Alexander Klöpping - Internetondernemer en journalist
Marieke van Schaik - Managing Director Nationale Postcode Loterij

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief