Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Solar Valley voor zonne-energie

04/03/2014 - Alle daken in de Utrechtse Waarden vol met zonnepanelen, met een uiteindelijke jaaropbrengst van 40 miljoen kWh. Dat is de ambitie van de initiatiefnemers van Solar Valley.

Solar Valley is het initiatief van een aantal bedrijven en instellingen uit de Lopikerwaard en de Linschoterwaard. Het doel is om uiteindelijk alle geschikte daken in deze Utrechtse Waarden (IJsselstein, Lopik, Oudewater en Montfoort) van zonnepanelen te voorzien en zo jaarlijks 40 miljoen kWh zonnestroom te gaan opwekken. Solar Valley richt zich daarbij op agrariërs, ondernemers en particulieren. Het initiatief wordt gesteund door gemeenten in de Lopikerwaard, de Kamer van Koophandel en lokale natuurorganisaties.

Solar Valley als community

De partners binnen Solar Valley willen kant-en-klare oplossingen bieden. Het toepassen van zonne-energie moet laagdrempelig zijn. Solar Valley wil ook een ‘community’ zijn voor iedereen in de Utrechtse Waarden die het leuk en belangrijk vindt om duurzame energie op te wekken. Vanuit Solar Valley worden activiteiten als bedrijfsbezoeken en demonstraties georganiseerd.

Om het community-gevoel te versterken, stellen de initiatiefnemers gratis zonnepanelen ter beschikking voor maatschappelijke organisaties in de Utrechtse Waarden. Bij elke mijlpaal van 1 miljoen kWh geïnstalleerd vermogen, is een gratis zonnepanelenpakket inclusief vakkundige installatie ter waarde van drieduizend euro beschikbaar. Bij het volledig behalen van de doelstelling kan er de komende jaren dus veertig maal zo’n gratis pakket worden uitgereikt.

Ondernemers en inwoners kunnen hun eigen zonnepanelen aanmelden op de website. Deze worden dan in de totaaltelling meegenomen, ongeacht door wie die zonnepanelen zijn geplaatst. Op de website kunnen inwoners van de Utrechtse Waarden ook suggesties doen voor maatschappelijke organisaties die volgens hen voor gratis panelen in aanmerking zouden moeten komen.

Snelle groei zonnedaken

Onderzoek heeft uitgewezen dat het totaal dakoppervlak binnen de Utrechtse Waarden ongeveer 518 hectare bedraagt. Daarvan kan circa 60% rendabel worden gebruikt om zonne-energie op te wekken. Al die daken samen vormen een grote zonnecentrale met een potentiële opbrengst van meer dan 40 miljoen kWh en een besparing van €8 miljoen per jaar. Hiervoor is een totaalinvestering nodig van circa €70 miljoen. Het rendement op die investering komt bij de huidige energieprijs en stand van de techniek op circa 11%.

Gezien deze gunstige omstandigheden is de verwachting dat het aantal zonnedaken in de Utrechtse Waarden de komende jaren snel zal groeien.

Meer informatie vindt u op de website van Solar Valley.

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief