Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Succesvolle bijeenkomst onthult Staat van Utrecht en winnaar Duurzaamheidsprijs

18/12/2014 - Op maandag 15 december vond tijdens een bijeenkomst met ruim 170 regionale partners de presentatie van de Staat van Utrecht plaats en de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs.
Een middag volop prikkelende inhoud, enthousiaste sprekers en een spannende ontknoping. Kortom, een mooi feestje voor de lancering van de nieuwe Staat van Utrecht en voor de winnaar en finalisten van de Duurzaamheidsprijs 2014.

Succesvolle bijeenkomst onthult Staat van Utrecht en winnaar Duurzaamheidsprijs

Presentatie nieuwe Staat van Utrecht

Na opening van de bijeenkomst door middagvoorzitter Joris Hogenboom (voorzitter Netwerk Utrecht2040), presenteerde Michiel Linskens (projectleider Staat van Utrecht bij de Provincie Utrecht, namens Netwerk Utrecht2040) de nieuwe Staat van Utrecht. De Staat van Utrecht is een integrale monitor die de kwaliteit meet van de woon-, werk- en leefomgeving in de provincie Utrecht. De Staat van Utrecht2040 bestaat uit 3 domeinen, 19 thema’s en ruim 120 indicatoren. De hoofdconclusie is dat Utrecht het op veel terreinen goed doet (bijvoorbeeld sterke economie), maar dat dit ook effecten heeft op de leefomgeving (bijvoorbeeld luchtkwaliteit) en bereikbaarheid. Utrecht moet waken voor zelfvergenoegzaamheid, tegelijkertijd biedt de sterke Utrechtse economie juist voldoende kansen om de leefomgeving te verbeteren.

Keynote speech door Bas Rüter

Na deze presentatie gaf Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij Rabobank Nederland, zijn visie op de Staat van Utrecht. Hij heeft de duurzaamheidsagenda van de Rabobank gespiegeld aan de Staat van Utrecht en onderscheidde vijf kansen voor de Utrechtse regio:

  • Verduurzamen van woningen door energiebesparing of -opwekking, in combinatie met betere betaalbaarheid van woningen.
  • Verduurzamen van bedrijfspanden door energiebesparing of – opwekking om verouderde bedrijventerreinen te herstructureren.
  • Ontwikkelen van circulaire en biobased economy, met inzet van hoogontwikkelde kennisinfrastructuur in Utrecht.
  • Ondersteunen van collectief lokaal maatschappelijk ondernemerschap, met structuur, ondernemerschap en financiering.
  • Duurzame melkveehouderij door andere business modellen voor duurzaam grondgebruik en groene diensten.

Reflectie op de Staat van Utrecht

Na de keynote speech van Bas Rüter gaven vijf vertegenwoordigers van regionale partijen, in gesprek met Joris Hogenboom, hun reflectie op de Staat van Utrecht, te weten: Richard Andringa (Directeur Beleid, provincie Utrecht), Koos Janssen (burgemeester Zeist, voorzitter VNG Utrecht), Maarten van Duijn (Directeur Heijmans Vastgoed), Saskia van Dockum (Directeur Utrechts Landschap) en Carolien van Hemel (clustermanager Energie, Utrecht Sustainability Instititute).

Uitreiking Duurzaamheidsprijs

Als afsluiting van de middag vond in een spannende ontknoping de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs 2014 plaats. De finalisten hadden twee maanden in spanning afgewacht op dat moment. Door juryleden Ralph de Vries (gedeputeerde provincie Utrecht) en Robbert Willé (Woonbond) werd de winnaar bekend gemaakt: het One-Stop-Shop Atelier van de Hogeschool Utrecht!

Lees hier het verslag van de bijeenkomst, bekijk de presentaties en lees alles over de Duurzaamheidsprijs.

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief