Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Utrecht Science Park wordt pilot voor Smart Solar Charging

16/03/2017 - Het Utrecht Science Park De Uithof wordt één van de vijf proeftuinen voor onderzoek naar Smart Solar Charging. Bij Smart Solar Charging slaat een slimme laadpaal lokaal opgewekte zonne-energie op in elektrische deelauto’s.

Na een succesvol experiment in de Utrechtse wijk Lombok, is door het Utrecht Sustainability Insitute een uitbreiding van het project geïnitieerd naar vijf wijken in de regio. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht zijn ook betrokken bij het onderzoek naar dit duurzame energiesysteem.

Onderdeel van het project is de plaatsing van 70 elektrische We Drive Solar-auto’s in de vijf proeftuinen. De We Drive Solar deelauto’s hebben een actieradius van 300 km en een grote batterij om zonne-energie op te slaan die in de wijk wordt opgewekt via zonnepanelen op de daken. Deze in de auto opgeslagen energie kan gebruikt worden voor het rijden, maar ook terug geleverd worden aan de huishoudens in de wijk. Door toepassing van het concept Smart Solar Charging kan een wijk qua energie en mobiliteit voor een groot deel zelfvoorzienend worden, volgens de Universiteit Utrecht, die een deel van het onderzoek leidt.

De vijf wijken die gaan dienen als proeftuin, zijn onderling heel verschillend. Dat is nodig, omdat Smart Solar Charging een complexe puzzel van energiestromen en mobiliteitsvragen is. De komende vier jaar wordt voor verschillende omgeving onderzocht hoe deze complexe puzzel opgelost moet worden, met een uitgebreide analyse  om de optimale laad- en ontlaadstrategieën in de verschillende proeftuinen te bepalen.

De Universiteit Utrecht heeft al 4.600 zonnepanelen op negen gebouwen op het Utrecht Science Park De Uithof. Doel is een deel van de energie die zij leveren te gebruiken voor oplaadpalen voor hybride en elektrische auto’s.

Naast het Utrecht Science Park De Uithof en de Utrechtse wijk Lombok, dat internationaal al bekend staat als dé proeftuin voor Smart Solar Charging, is gekozen voor pilots in Houten, Driebergen en het Utrechtse stationsgebied.

Het project Smart Solar Charging wordt uitgevoerd door een ervaren consortium onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute en technisch projectleider LomboXnet. Daarnaast participeren de bedrijven Last Mile Solutions, Mobility Heroes, New Solar, Vidyn, Jedlix, netbeheerder Stedin en de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Het onderzoek in de proeftuinen wordt ondersteund door de gemeenten Utrecht, Houten en Utrechtse Heuvelrug, Renault, Provincie Utrecht, Triodos, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Het project is mogelijk dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief