Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Utrechtse regio vraagt Kamp om aanpassing energieregels

06/07/2016 - Utrecht werkt hard aan energiebesparing en duurzame energie. Helaas zijn er nog steeds nationale energieregels die dit belemmeren. Dus hebben Utrechtse partijen minister Kamp gevraagd om samen te werken aan energieneutrale woningen, aardgasloze wijken en slimme laadpalen.

Utrechtse regio vraagt Kamp om aanpassing energieregels

In de brief aan de minister kaart de Utrechtse Energie Alliantie aan dat er nog geen zicht is op een wettelijke eis voor energieneutrale woningen. Het Bouwbesluit stimuleert bouwbedrijven onvoldoende om moderne energiesystemen te installeren en daken vol te leggen met zonnepanelen. Intussen ontwikkelen vaak startende ondernemers concepten om huurwoningen energieneutraal te renoveren. Ook is in Utrecht het systeem bedacht om wijken energieneutraal te maken door een systeem van smart solar charging. Daarbij kunnen elektrische auto’s zonnestroom laden én opslaan voor later gebruik.

‘Schrap verplichte gasaansluiting en andere energieregels’

Een ander voorbeeld is de Warmtewet. Gasbedrijven zijn nu nog verplicht om woningen aan te sluiten op het aardgasnet, terwijl veel woningeigenaren volledig elektrische huizen willen. Utrecht onderzoekt wat haalbare alternatieven zijn en of het mogelijk is een wijk zonder gasleidingen aan te leggen. Voorwaarde hiervoor is dat het rijk de aansluitplicht schrapt.

De brief aan minister Kamp is ondertekend door de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, de U15, de Economic Board Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. De organisaties hopen dat meer partijen in de regio zich zullen aansluiten bij deze regionale energiealliantie.

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief