Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Vier finalisten strijden om Duurzaamheidsprijs 2017

08/06/2017 - Vier finalisten strijden in oktober om de Duurzaamheidsprijs 2017. Het thema van de prijs is dit jaar circulaire economie. De finalisten maken onder andere kans op een geldbedrag dat bedoeld is voor verdere opschaling of uitvoering van het initiatief. Voor de winnaar is 5.000 euro beschikbaar. De tweede en derde plek verdelen samen ook 5.000 euro.

Duurzaamheidsprijs

De Duurzaamheidsprijs 2017 wordt dit jaar uitgereikt op 10 oktober 2017 tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Iedereen met een project of initiatief dat bijdraagt aan de circulaire economie kon zich tot en met 17 mei aanmelden. Bijvoorbeeld initiatieven die het grondstoffenverbruik beperken of grondstoffen hergebruiken. Maar liefst 45 initiatieven werden ingezonden. Alle inzendingen zijn door een vakkundige jury beoordeeld onder andere op de mate waarop ze aansprekend, vernieuwend en opschaalbaar zijn.

Circulaire economie

Circulaire economie is kort samen te vatten als: ‘Afval = grondstof’. Kringlopen worden gesloten en partijen zorgen ervoor dat ze zo goed mogelijk hun activiteiten en logistiek op elkaar afstemmen. Op dit moment is de economie lineair: de grondstoffen die we nodig hebben om te leven gebruiken we niet opnieuw. Doel van de regio Utrecht is daarom om toe te werken naar een zogeheten circulaire economie. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ten eerste door hergebruik van bestaande producten, componenten en grondstoffen en door nieuwe grondstoffen duurzaam te winnen. Een andere aanpak is om nieuwe producten en processen te ontwikkelen om deze producten, componenten en grondstoffen eenvoudiger te kunnen hergebruiken. Als laatste is belangrijk het stimuleren van verandering in consumentengedrag.

De finalisten

De jury heeft vier finalisten gekozen die nog in de race zijn voor de Duurzaamheidsprijs. Dit zijn in willekeurige volgorde:

  • I-did-slow-fashion: recycling van oude kleding en textiel tot gerecycled vilt voor hoogwaardige designproducten
  • Circulair Paviljoen the Greenhouse: tijdelijk volledig circulair en demontabel paviljoen met horecaen vergaderfuncties op Utrechts braakliggend terrein
  • Instock: Restaurantketen, koken met onverkochte producten zet voedselverspilling letterlijk op de kaart
  • Lease a jeans – MUD Jeans: Recycling van fair-trade biologisch katoenen jeans door middel van een leaseconcept of statiegeld model.

Jury en publiek

Naast de jury heeft ook het publiek een stem. Na de zomervakantie kan namelijk op de finalisten gestemd worden via een online stemknop. De finalisten presenteren zich in september voor de jury. De jury kiest uit de finalisten één winnaar en een tweede en derde plek. Daarbij tellen de stemmen van het publiek mee als één gezamenlijke jurystem.

In de spotlights

De Duurzaamheidsprijs wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Rabobank Amersfoort Eemland, Rabobank Utrecht, Verzekeringsmaatschappij ASR, Utrecht Sustainability Institute, Van Scherpenzeel en We Beat the Mountain.

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief