Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?
Geeft u zich dan op voor de nieuwsbrief.Westelijk Centrum Utrecht wordt Europees duurzaamheidsicoon

01/04/2015 - Utrecht Centrum wordt een Europees duurzaamheidsicoon, dat werd woensdagochtend 1 april bekend gemaakt tijdens de presentatie van de plannen voor het westelijk deel van Utrecht Centraal. Het Utrechtse stationsgebied is geselecteerd als icoon voor duurzame herontwikkeling door het Europese Climate-KIC programma ‘Smart Sustainable Districts’. Minder en langzaam verkeer, klimaat- en energieneutrale bouw, kundig waterbeheer en vergroening zorgen straks voor een prettige verblijfsplek die ruimte biedt voor nieuwe vormen van werken, wonen, winkelen en uitgaan.

Westelijk Centrum Utrecht wordt Europees duurzaamheidsicoon

Toonbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking

Wethouders Lot van Hooijdonk en Victor Everhardt van de gemeente Utrecht, Jacqueline Cramer (Utrecht Sustainability Institute) en Ton van Mil (Economic Board Utrecht) gaven een presentatie van de uitgewerkte plannen voor de westkant van het Centraal Station. Hiermee gaven zij de aftrap voor de tweede ontwikkelfase van het Stationsgebied. Utrecht Centrum wordt toonbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking. Met de herontwikkeling van de westkant van het Utrechtse stadshart wil de gemeente een flinke sprong voorwaarts maken in samenwerking met de stad en partners in het stationsgebied en de regio.

Aantrekkelijk en gezond, met hoogwaardig openbaar vervoer

De westkant van Utrecht Centraal moet een Europees duurzaamheidsicoon worden. Dat wil zeggen dat het een hoogstedelijk gebied wordt, met een aantrekkelijk en gezond leefklimaat en een prettige functiemenging van wonen, werken en recreëren. Een autoluw gebied met levendige routes voor fietsers en voetgangers en met hoogwaardig openbaar vervoer, misschien zelfs via watertaxi of monorail, waarbij de auto zo veel mogelijk aan de randen van de stad wordt ‘afgeknepen’. En een energieneutraal en klimaatbestendig gebied, voorzien van 17.000 m2 zonnepanelen, een warmte-koudeopslag en energieneutrale kantoren en woningen.

Westelijk Utrecht Centraal krijgt zo een ‘healthy urban boost’, waarbij grote stappen worden gemaakt voor een gezonde toekomst. De verbinding met de historische binnenstad wordt hersteld en er wordt ruimte gemaakt voor vernieuwing, want de stad groeit verder. Het centrum van Utrecht krijgt hiermee betekenis voor de stad, de regio en daarbuiten en wordt zelfs internationaal op de kaart gezet.

Climate-KIC

Deze zogenoemde 'Toekomstvisie Utrecht Centrum' wordt één van de twee paradepaardjes van het Europese 'Climate KIC'-programma. Dit Europese fonds stimuleert duurzame gebiedsontwikkelingen en heeft Stationsgebied Utrecht, naast het Queen Elisabeth Olympic Park in Londen, uitgekozen als voorbeeld voor de rest van Europa.

Onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute gaan verschillende kennisinstellingen uit Europa de duurzame herontwikkelingsambities van de gemeente Utrecht en haar partners zoals de Jaarbeurs, verder uitwerken. Dit biedt Utrecht de mogelijkheid om, samen met districten in Londen, Berlijn, Kopenhagen, Gotenburg en Parijs, het thema duurzaamheid stevig te verankeren in de herontwikkelingsambities.

Daaromheen wordt een consortium van bedrijven gevormd. Daarmee wordt de kennis die ontwikkeld wordt verbonden aan het bedrijfsleven om van het thema gezonde verstedelijking een Utrechts exportproduct te maken dat in potentie net zo groot kan zijn als de Nederlandse exportpositie in de watersector.

Meer informatie en de toekomstvisie staat op de website van CU2030.

Delen:

Actueel nieuws | Nieuwsarchief